155 de cercetători au colaborat în cadrul acestui studiu internaţional, analizând date referitoare la peste 260.000 de persoane de origine europeană.
În cadrul studiului, un consum „scăzut, până la moderat” a fost definit ca reprezentând ingerarea a 17-23 de ml de alcool pe zi – aproximativ conţinutul în alcool al unui pahar de 175 ml cu vin.
Cercetătorii au avut în vedere corelaţia dintre o anumită genă şi tendinţele legate de consumul de alcool; o variantă a acestei gene, alcool-dehidrogenaza 1B, este asociată cu o metabolizare mai rapidă a alcoolului (efectele lui fiind mai rapide şi mai neplăcute), iar persoanele care aveau această variantă a genei tindeau să consume, în general, mai puţin alcool. În comparaţie cu cei care nu posedau această variantă a genei, cei care o aveau beau, în medie, cu 17% mai puţin alcool pe săptămână, prezentau o probabilitate mai mică de a abuza de alcool şi o probabilitate mai mare de a fi abstinenţi.
Iar acest consum mai scăzut de alcool, au constatat cercetătorii, era corelat cu o reducere cu 10%, în medie, a riscului de boală coronariană, cu o tensiune arterială mai scăzută şi un indice de masă corporală mai mic.
Specialiştii au ajuns la concluzia că, în ciuda a ceea ce sugerau unele studii realizate în anii precedenţi, un consum moderat de alcool nu are efecte benefice asupra inimii.
Nu numai consumul ridicat de alcool este dăunător, ci expunerea la alcool la orice nivel de consum are impact negativ asupra sănătăţii cardiace, sugerează studiul, iar reducerea consumului este binefăcătoare pentru sănătatea inimii.
Sursa: Medical News Today